vrijdag 15 april 2016

Op zoek naar 'IJs'

Herinneringen aan mijn jeugdjaren op vakantie in Wallis en aan mijn studententijd in de Brusselse Marollen inspireerden mij om een spannende roman voor volwassenen te schrijven. Boordevol nostalgie en romantiek, maar ook met een verhaal dat de lezer verrast en verbaast. Met dank aan de opwarming der aarde.

Het verhaal heeft voortdurend wisselende tijdslijnen, vertelperspectieven en locaties.
Het Val d'Hérens, een idyllische vallei in het Zwitserse kanton Wallis, is het centrale decor van de roman. De hoofdpersonages verblijven in de dorpen Evolène en Les Haudères, aan de voet van  de imposante bergreus Dent Blanche (4356 m). Een tocht naar een quasi onbetreden hut aan de voet van de berg geeft hun leven een verrassende en onverwachte wending.


Maar 'IJs' speelt zich niet alleen af in een vallei, op een gletsjer en in een berghut in de Alpen.
Tijdens haar studie in Brussel heeft Sarah een studentenkamer in de buurt van het Zuidstation. 
"Sommigen verbleven op kamers in de bouwval die de school stilaan was geworden, anderen vonden studentenkamers verspreid over de arme buurten van de Marollen, Anderlecht en Sint-Gillis. Het café met de Italiaanse uitbater, een al even obscure kroeg met een omafiguur achter de tapkast en het cafetaria van de school waren de enige plaatsen waar wat huiselijke gezelligheid te vinden was".

Na haar studie gaat ze op zoek naar een job als lerares Nederlands. Ze solliciteert in een school in de buurt van Kortrijk.
'Een futuristisch ogend complex met veel sportvelden eromheen. "Dit was het paviljoen van Joegoslavië op de wereldtentoonstelling van 1958," zei de vriendelijke leraar die tijdens de vakantie het secretariaat bemande. De bijzondere school lag in een mooie omgeving en er was een vijver vol kwakende eenden, maar...'
Ze solliciteert ook in een tuinbouwschool in de omgeving van Brugge. 'Die school sprak haar heel erg aan, het leek haar wel wat tussen die planten en bloemen met leerlingen die ervan droomden op een boerderij of in een bloemenzaak te gaan werken'.
Maar toen kwam ineens een brief van een college in Oostende. 'De volgende morgen reed ze naar zee, bewonderde de monumentale voorgevel van de school, bezocht het historische zeilschip dat lag afgemeerd in de jachthaven voor de school, dronk een Duvel op de dijk bij het casino en ging toen zonder langer te twijfelen op zoek naar een goedkoop huurhuis in de buurt.'


De hoofdpersonages komen op meerdere herkenbare plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Maar voor het slothoofdstuk koos ik voor een andere favoriete vakantieplaats...

'Wat dacht je van de Waddeneilanden?' zei hij ineens, toen we na Nieuwjaar op zoek gingen naar een bestemming voor een korte reis tijdens de paasvakantie.
Ik schrok me rot. Hij had het in de gaten en boog zich voorover. Ik zag een vreemde lach op zijn gezicht.
'Het is er mooi, daar. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik hoorde velen op school er erg euforisch over vertellen. Inghelram gaat er vaak naartoe tijdens de zomer. En die nieuwe van Nederlands gaat er elk jaar met zijn kinderen naartoe.'

Enkele maanden later gaan ze wandelen in de Kobbeduinen, drinken ze fluitjesbier in 'It Aude Beuthus' en een Duvel op het terras van het beroemde Hotel van der Werf op Schiermonnikoog.