donderdag 21 december 2017

Recensie op website Mustreadsornot.

Twee Nederlandse boekenwurmen, Caroline en Moon, genieten ontzettend van lezen en delen graag hun mening over  de boeken die ze lezen. Ze hopen veel mensen enthousiast te maken voor de boeken die ze (graag) hebben gelezen.
Ze houden hun recensies bij op hun blog Mustreadsornot.

Caroline las 'Ketters van de Kemmelberg' en schreef er deze recensie over.

Een dubbel gevoel bij de cover. Mooi lettertype, maar het plaatje, nee ik zou het niet gauw oppakken, maar toch na het lezen begrijp ik het plaatje 😉

Het verhaal begint met een rijtje jaartallen en datums. De jaartallen en datums zijn de hoofdstukken die weer onderverdeeld zijn in kleinere hoofdstukken door middel van cijfers.
Korte hoofdstukken, die fijn lezen en je iedere keer aansporen om nog een hoofdstuk te lezen.

Een heftige tijd was het. De Calvinisten rukken op en proberen de Roomsen te verslaan. Wat eerst nog een redelijk onschuldige opstand was, liep al gauw uit in een bloedige oorlog.
De terechtstellingen op het plein deden bij mij de rillingen over mijn lijf lopen. Wat waren de mensen in die tijd barbaars. Het levend radbraken, levend verbrand worden en het afsnijden van oren, te gek voor woorden. Alles heeft Koen uit historische kronieken gehaald, dus het is niet verzonnen.

“….Ze noemden ons geuzen. Bedelaars! Jullie moeten van dat scheldwoord een eretitel maken.
Jullie zijn jong en sterk.
En de beeldenstormers zijn vastberaden kerels.
Jullie moeten ons verlossen van het katholieke juk.
Geef de paapsen er maar eens goed van langs.
Vive le geus!”

Het leven van Walram, zijn moeder en zusje is hard. Ze moeten hard werken voor een beetje eten en hebben altijd honger. Toch hebben ze ook lol. Tijdens het pinksterbloemfeest gaan Walram en zijn zusje aan de boemel, zo vergeten ze hun zorgen.
Wat me wel opviel, is dat Walram wordt meegelokt in het geweld. Eigenlijk is hij wel een meeloper. Wil hij eerst nog gewoon samen met de beeldenstormers de kerken zuiveren, maar wanneer de godsdiensttwisten heviger en bloediger worden kan hij eigenlijk niet meer terug.

Walram gelooft in de nieuwe leer van de hervormers, maar het hardvochtige optreden van de beeldenstormers bezorgt hem slapeloze nachten.
Zijn leven is nergens meer veilig.
Hoe redt Walram het vege lijf en meteen dat van zijn moeder en zusje?

Een heerlijk boek om te lezen met meteen een geschiedenisles erin.

Ik denk een mustread voor het voortgezet onderwijs, maar ook zeer zeker voor de volwassenen die van geschiedenis houden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten