woensdag 18 maart 2020

Er zit muziek in Zand

Elk boek heeft zijn eigen soundtrack. Tijdens het schrijven zit je in een flow en vaak is er ook een lied, een zanger of een groep die je inspireert en begeleidt.
Voor IJs waren Bruce Springsteen, discohits uit de jaren '80 en Toto Cotugno nooit ver weg. En Michel Fugain was mijn trouwe gids op de snelweg naar het zuiden, waar ook het mooie verhaal van Sarah en Mats zich afspeelde.

Ook tijdens het schrijven van Zand was er muziek in de buurt van mezelf en de personages.
Een klein overzicht.

De openers van Zand zijn een variatie op die van IJs: een duister lied waarvan je alleen ten volle geniet in een duistere kroeg op een al even duister uur (Tom Waits) en een ogenschijnlijk frivool plasticlied dat bij nader toehoren een lichtduister kantje heeft (Abba).
Thematisch introduceren ze heel goed de sfeer en het thema van het verhaal dat je gaat lezen.Zij die tijdens het schrijven ineens opdook en een bijzondere plaats veroverde in het verhaal, was sixtieslegende en hippie-icoon Janis Joplin. Ik vraag me nog altijd af hoe dit liep, maar ineens waren zij onmisbaar in mijn verhaal: Janis en haar Bobby.


Misschien was Joplin er ineens omdat zij op het repertoire staat van Tess Van der Kooij. Tess is de dochter van Hessel, de zanger-café-uitbater van 'De Groene Weide' op Terschelling. Vader en dochter spelen tijdens de zomeravonden al jáááááren de pannen van het dak van hun kroeg op Terschelling (en heel uitzonderlijk ook eens die van Rotterdam Ahoy). Ze zíngen de wadden en bij mij doken ze eerder op in Gek van een eiland en IJs.
Toen ik rond 2005 voor de eerste keer Hessel in levenden lijve hoorde, kreeg de jeugdroman waarop ik toen broedde zijn definitieve plooi toen hij dit lied zong:


Ook nu is Hessel er weer en het lied klinkt in het hoofd van een van de personages.
En ja, Hessel wordt in de reisgidsen ook al eens 'de Bruce Springsteen van de Wadden' genoemd. Het kan allemaal geen toeval zijn. Natuurlijk is Bruce er ook weer - forever the boss.

Passeren verder ook de revue:
Lucy Loes (onmisbaar als het hoofdpersonage een Oostendse is)
Michael Jackson
Madonna
Doe Maar
Lionel Richie
Duran Duran (met mijn excuses hiervoor)
Simple Minds
Jim Morrison (held! - hij leeft net als een verdwenen figurant nog altijd in het Regenwoud)

Alleen ingewijden zullen de verwijzing naar Antoon De Candt terugvinden. Antoon wie?

Boekenlijstje


Pure beroepsmisvorming: er sluipen altijd boeken en schrijvers in mijn verhalen.
Twee hoofdpersonages in Zand zijn verstokte lezers en de man van het gezelschap is verslingerd aan Scandinavische misdaadromans. Hij sloot zich aan bij de online boekenclub 'Literatuur uit het Hoge Noorden' en zijn favoriete auteur is de IJslander Arnaldur Indridason.
Maar ook Hilde Vandermeeren, Heleen Van Royen, Ika Gerritsen en (natuurlijk) Koen D'haene staan op het boekenlijstje.

Bij heel aandachtige lezers zullen de vingerwijzingen naar De Bourgondiërs (Bart Van Loo), Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman) en Kamer in Oostende (Koen Peeters) opvallen.

En tot slot: er is ook een vleugje film in Zand: Julia Roberts figureert!

Je kan het boek bestellen bij de uitgeverij (hier) en bij alle (online) boekhandels (bijvoorbeeld deze).

Lees meer:
- Zand, nieuwe misdaadroman
Het boek bestellen, het boek signeren?
Er moet nog Zand zijn: recensies en besprekingen van het boek

- De soundtrack van IJs